Sikkerhed på nettet er blevet utrolig vigtig efter som flere og flere dimser og enheder er begyndt at have direkte forbindelse til internettet. Hvis du tænker over det så er alle former for elektronik næsten forbundet til internettet. Din mobil telefon er næsten online 24 timer i døgnet og din computer er altid forbundet til internettet, hvilket betyder at du konstant kan være udsat for trusler på dine internet tilsluttede enheder. Når du benytter din smartphone og bærbar computer i offentligheden, så tænk især og hvilke trådløse netværk du opretter forbindelse til! Åbne / offentlige netværk er en stor risiko for din sikkerhed!. På netværk som disse kan alt din information blive af læst(aflyttet), fordi din forbindelse fra din smartphone/bærbar til det trådløse netværk ikke er krypteret. Indtast derfor aldrig dine personelig oplysninger, brugernavn og adgangskode hvis du er forbundet til et usikkert trådløst netværk.
Hvis du er bekymret for din sikkerhed på nettet, så bør du følge nedenstående råd.
1. HTTPS / SSL
Dette punkt er næsten definitionen af sikkerhed på nettet, især hvis du handler ind på nettet eller besøger hjemmesider som kræver log ind! Mange online hjemmesider som for eksempel Google, Facebook, Twitter, osv. tillader kun forbindelser til deres service via HTTPS forbindelse. HTTPS sørger for at alt data overførsel mellem din computer og selve hjemmesiden bliver krypteret. På den måde sikre du at personer som benytter packet sniffer eller Firesheep på et (Offentlige) trådløst netværk, ikke kan opsnappe din log ind oplysninger. Benyt aldrig internettet på for eksempel en cafe, uden først at sikre du kan benytte HTTPS.
2. Anvend et stærke passwords
Åh nej nu igen! Ja Du har uden tvivl hørt det før, stærkt password i lige med sikkerhed! Dit password er et at de vigtigste punkter, når vi snakker sikkerhed. Dit password skal være så besværligt, som muligt at gætte! Men et stærkt password er ikke meget værd, hvis du ikke opretter forbindelse med HTTPS, da dit brugernavn og password kan aflæses som klar tekst. HTTPS + stærkt password = sikkerhed!
Dit password skal opfylde nedenstående kriterier.
Password kriterier:
- Minimum 8 tegn
- Må ikke indeholde brugernavn, fornavn eller firmanavn
- Må ikke indeholde hele ord
- Skal indeholde store og små bogstaver
- Skal indeholde tal
- Skal indehold specieltegn
Sikkerhed på nettet via smartphones
Med tiden er man begyndt at have flere personlige data, lageret på sin smartphone også er alm. Internet trafik blevet populært. Sikkerheden har desværre ikke helt fuldt med udviklingen af funktioner. Derfor er det vigtig at du selv sørger for, at hold din smartphone sikkerhed up to date.
For at sikre at du har den bedste mulige sikkerhed bør du følge nedenstående:
- Tænk over hvilke offentlige trådløse netværk du opretter forbindelse til
- Sørg altid for at installere de seneste sikkerhedsopdatering, software opdateringer
- Tænk over hvilke apps du installerer
- Sørg altid for at benytte HTTPS, når du benyttet inteternettet
- Installer en antivirus/antimalware app
3. Sikkerhedsspørgsmål
Sikkerhed på nettet med sikkerhedsspørgsmål, eller måske ikke? Sikkerhedsmål er de spørgsmål du besvare når du for eksempelvis opretter en konto på nettet. Hvis du senere glemmer dit password, så har du mulighed for at få ændret dit password, ved at svare rigtig på dine sikkerhedsmål. Hvis dine sikkerhedsspørgsmål er for indlysende, så vil det være let for andre at udnytte det til at ændre dit password. Sørg derfor altid at komplicer dine sikkerhedsspørgsmål, så meget som muligt!. Byt evt. nogle af dine bogstaver ud med tal, men husk ikke at gøre det så besværligt, så du selv glemmer svarende på dine sikkerhedsspørgsmål.
4. 2-factor validering
2 factor validering er en ekstra sikkerhed, som de største online tjenester tilbyder til deres kunder. 2 factor validering er et ekstra sikkerhedsnet, som betyder at du skal kunne validere din identitet med 2 forskellige metoder. På de fleste tjeneste vil du få tilsendt en sms med en engangskode som skal indtastes, for at kunne adgang til kontoen. Med 2 factor validering sikre du at ukendte personer ikke kan opnå adgang til din information/konto. Du kender sikkert NemId, som faktisk også er 2-factor validering. Først så opgiver du dit brugernavn og password og derefter indtast du en unik kode fra dit nøglekort. 2 factor validering er uden tvivl vejen frem, når vi taler sikkerhed på nettet!
Brug en ”sikker” Email adresse
Flere email adresser! Du tænker måske hvad skal jeg med flere email adressen? Men det kan faktisk forbedre din sikkerhed online!. Du kunne for eksempel oprette dig en personlig email adresse, som du kun giver videre til dine nærmeste familie og venner også oprette en ekstra email adresse, som du kan benytte til diverse ikke så troværdige hjemmesider og online tjenester.
På denne måde undgår du at utroværdige tjenester får kendskab til din personlige e-mail adresse også undgår du også rigtig mange SPAM mails.
5. Brug log ind notifikationer
Log ind notifikationer er en sikkerhedsfunktion, du bør overveje at aktivere. Med log ind notifikationer får du direkte besked, hvis der bliver logget ind på din konto fra nye computer eller placeringer. På den måde kan du holde øje med om din konto bliver udnyttet af andre personer.
6. Link ikke dine accounts
Hvis du for eksempel benytter Facebook og Twitter, så ved du måske allerede at du kan linke dine kontoer sammen, så du nemmere kan oprette indlæg på tværs af de forskellige sociale platforme. Linking af account forgår på den mod at du opretter trust mellem dine sociale medier. Hvilket kunne betyde at du giver din facebook konto direkte rettigheder til din Twitter konto. Det vil derfor være nemmere for en hacker at få adgang til flere dine account, blot ved at skabe sig adgang til det ene account.
7. Email SPAM
Email er blevet en utrolig stor truslen når vi snakker virus, malware og spyware. Det er derfor ekstremt vigtig, at man kun åbner emails fra tillidsfulde afsendere. Men du kan nemt blive snydt alligevel! Email spoffing er en velkendt teknologi for spam mails. Det får SPAM meddelelsen til at ligne en email der er afsendt af en kendt person eller firma. Derudover bør du aldrig åbne vedhæftede filer fra en email, da de kan indeholde trusler mod din sikkerhed. Det kan måske ligne et lille uskyldigt billede men når du åbner det, bliver der installeret en back door på din computer, som kan give hackeren direkte adgang til din computer.
Punkter for Email sikkerhed:
- Åben ikke vedhæftede filer fra hvem som helst
- Åben ikke mail fra ukendte afsendere
- Send aldrig dit navn, cpr nummer, kreditkort oplysninger, bank oplysninger,brugernavn og adgangskoder, uanset hvem der er afsender af emailen. Husk på at banker og andre virksomheder, aldrig vil spørge pr. email omkring personlige oplysninger eller bank detaljer.
8. Password beskyt dine enheder
Hvis du benytter funktionen gem mit password på diverse hjemmesider, så er det også ekstremt vigtig at man tænker godt over hvor nemt tilgængelig din enhed er. Sørg derfor altid for at have en stærk sikkerhedskode på din tablet, smartphones og computer, så nysgerrig personer ikke nemt kan få adgang til din personlige enhed.
9. Anonymitet
Som du sikkert allerede ved bliver store dele af internettet i dag aflyttet og laget på servere, for senere at kunne grave informationen frem, hvis den skulle blive nødvendigt. På den måde er det muligt for regeringer og sikkerhedstjenster at spore dine online vaner, samt dine placeringer ud fra dine GPS placering på telefonen eller ved at du benytter et offentlig trådløst netværk. Hvis du ikke ønsker at dele dine personlige information med hele verden, så må du tænkte over hvor anonym du egentlig er på internettet. En VPN forbindelse kan gøre dit liv på internettet anonymt og sikkert, ved at krypterer alt din internet data! Det er i dag muligt at oprette forbindelse til en VPN server, på alle typer af enheder. Android telefoner, Windows, Linux og iPhone understøtter at man opsætter en VPN forbindelse. Hvis du ikke har en fortrukket vpn udbyder, kan du kigge nærmere på HideMyAss her.
10. Anti-virus / Anti-malware
Din computer kan få en virus, spyware eller malware blot ved at besøg en hjemmeside! Det er derfor også ekstrem vigtigt at have installeret et software, som kan beskytte dit mod diverse trusler!
Hvis du benytter Windows 8, så har du som standard Microsoft defender installeret, desværre lykkes det ikke Microsoft defender at finde alle trusler. Vi anbefaler derfor at man benytter et ekstra sikkerhedssoftware. Malwarebytes er et at de bedste sikkerhedsprogrammer tilgængelig og deres anti-virus / anti-malware funktion er helt gratis! Gratis download af Malwarebytes
Hvis du er stor forbruger af surfing på internettet så er det også en god ide at installerer et internet security software. Internet security software sørger for din sikkerhed online, den sørger blandt andet for at blokere skadelige koder på hjemmesider også vil den blokere/lukke helt for hjemmesider, som indeholder trusler mod din sikkerhed.
Malwarebytes har også en indbygget internet security software, men funktionen er kun aktiv i pro versionen. Hvis du netop har hentet malwarebytes, så vil du modtage pro versionen gratis i 14 dage. Derefter kan du vælge at købe pro versionen(3 licenser) for omkring 177 kroner pr år eller gå tilbage til gratis versionen uden udvidet sikkerhed. Pro versionen af Malwarebytes inkluderer 3 licenser, hvilket vil sige at du gratis kan installerer pro versionen på 3 af dine computere.
Der findes rigtig mange forskellige sikkerhed programmer og du behøver ikke benytte det vi anbefaler. Hvis du er nysgerrig så kan Norton antivirus, Bullguard og Kaspersky også anbefales.
Hvis du opfylder de ovenstående krav for sikkerhed på nettet, så er du godt sikret mod diverse trusler som finder på det store internet! Jeg takker for din interesse og håber at du er blevet mere bevidst om din sikker på nettet fremover. Hvis du skulle været interesseret i at holde dig opdateret på sikkerhed samt tips og tricks inden for teknolgiens verden, så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
Læg en kommentar